Hopp til innholdet

Støy Strømfilter til brannanlegg – Forhindre feilalarmer på brannsentral

Elektrisk støy kan komme inn på strømnettet i bolig eller leiligheter fra mange kilder. Dette kan være datasentre, solcelleanlegg, industrianlegg, motorer, ladere til elbil, lysstoffrør o.l. I et større leilighetskompleks var det stadig feilalarmer på brannanlegget, noen få ganger om dagen, men i 90% av tilfellene oppstod det feilalarmer om natten, som regel i 3-4 tiden om morgenen. Feilalarmene oppstod ofte, som regel flere ganger i uken til stor fortvilelse for beboerene i leilighetene naturligvis.

Det var først usikkert på hvorfor feilalarmene oppstod. En teori var at brannalarm anlegget begynte å tære på årene og var moden for utbytting, ettersom anlegget da var 10 år gammelt. Et ny og moderne versjon ble derfor installert med nye sentraler og nye detektorer i hver leilighet.

Emi filter under montering, mellom stikk og brannsentral

Problemene så allikevel ut til å fortsette, etter mye prøving av montering av ekstra motstander og kondensatorer ble strømmen logget med en fluke logger for å se på hvordan strømnettet var over en ukes tid. Det ble deretter oppdaget at det var mye støy på strømnettet uten en sannsynlig forklaring (boligområde). En teori jeg har er at støyen skyldtes elbilladere som slår inn om natten når strømmen er billigst.

Emi filter /LEDLyskilder.no

Vi monterte deretter noen små og billige støyfilter til strøm, såkalte EMI-filter. Disse «renser» strømmen som går inn i brannsentralen og fjerner støy på strømnettet. I disse to blokkene er det omtrent 60 leiligheter, til nå er det installert 6 EMI filtre som et prøveprosjekt, men disse ser ut til å ha fungert utmerket og det har ikke vært rapportert om nye feilmeldinger i disse leilighetene til nå.

Så dersom du mistenker at støy på strømnettet kan skape forstyrrelser i elektronikk, brann, lyd eller lys-anlegg, vil et slikt EMI-filter være verdt et forsøk.

Les gjerne mer om Designlysbrytere – Styr lyset med stil, Rett i isolasjon downlight – Perfekt for ettermontering eller Ledninger med farge – Lampeledning i tekstil og stoff.