Hopp til innholdet

Ledninger med farge – Lampeledning i tekstil og stoff

Ledninger med farget ytterkappe av stoff og tekstil er kjempeflotte å bruke om du skal lage din egen lampe eller reparere din eksisterende lampe. Det finnes et enormt utvalg av forskjellige farger og mønstre å velge mellom, og det er lett å finne en farge som passer både lampe og interiøret hvor lampen skal henge.

Kjempefine stoffledning til lampe i mange farger fra Lampedeler.no
Med stoffledninger kan du sette ditt eget preg på lamper og belysning. Her er utstyr fra Lampedeler.no
Lampeledninger i farger og mønstre /Lunelamper.no
Lampeledninger i farger og mønstre /Lampedeler.no

Hvor store ledninger skal man bruke?

Normalt i huset bruker man 2.5mm2 i stikkontakter og installasjon, men slik høy kvadrat og størrelse på ledning er ikke nødvendig når man vet at strømtrekket kun går til en lampe med vanlig lavt forbruk. Standard størrelse på lampeledninger av stoff og tekstil er derfor 0.75 mm2, dette gir en mindre ledning som er lettere og mer fleksibel å jobbe med.

Multi Lite med sort stoffledning /Nordicnest.no

Tilkobling av lampen

Lampeledninger i 0.75mm2 er laget med finkordelet kobber. Det betyr at selve kobbertrådene på innsiden av ledningene som strømmen fraktes i er ekstra tynne og at man har flere av dem tvinnet rundt hverandre. Det viktige å tenke på er at alle kordelene bør tilkobles med like mye press for å gi lik motstand og lik belastning.

Her bruker jeg WAGO for å tilkoble lampeledningen med takledningene
Montering av PH5 lamper /Lampemesteren.no

Det kan derfor være lurt å sette på niter på kobberdelen av ledningene når man tilkobler dem i en sukkerbit i lampen. Jeg pleier vanligvis å heller sløyfe hele sukkerbiten og tilkoble lampen med press-wago istedenfor.

Les mer om RGBW LED Strips – Dekorativ belysning til bar og hjem, Dim to Warm downlight og lys i bolig – Det varme og koselige lyset og Nedtrapper til komfyr – Komfyr og steketopp på samme kurs.