Hopp til innholdet

Rett i isolasjon downlight – Perfekt for ettermontering

Rett i isolasjon downlights kan som navnet tilsier monteres rett i isolasjonen i taket uten kasse på forhånd. Disse spottene er nemlig utformet slik at den varme delen av downlightene, som oftest selve led-dioden har nok plass for å avkjøles selv om den ligger tettpakket i isolasjon.

En isolasjonssikker downlight er kjempegod å bruke for ettermontering av downlight i et rom, men siden disse ikke koster noe særlig ekstra og ei heller er noe særlig større enn andre modeller så bruker jeg disse som standard også i tak med downlightkasser installert. Dersom man er uheldig og har montert downlightkassen litt feil, målt feil eller noe annet slik at man borer opp hullet på kanten av en downlightkasse så kan man uansett montere downlighten der den passer i det ferdige taket.

Rett i isolasjon downlight har ofte en forhøyning som holder isolasjonen på avstand /Elektroimportøren.no

Ettermontering av downlight er forholdsvis enkelt og da må man bruke rett i isolasjon spotter.

Komplett sett med downlight (kan også monteres i isolasjon) /Elektroimportøren.no

Trenger man rør for ettermontering av downlight?

Å bruke rør for ettermontering av downlight og spotter er fullt mulig, men da må man bruke tommestokken og tape på røret og siden dra dette fra hull til hull. Et korrugert rør vil vri og bøye seg og er umulig å dytte frem til hullet uten en trekkefjær eller tommestokk. K-rør i taket må man bruke dersom man velger en ledning som ikke er dobbelisolert, f.eks FX90.

Downlightkabel til ettermontering /Elektroimportøren.no

Velger man en dobbelisolert kabel behøver man ikke rør i taket. Jeg bruker som regel PLS90, men navnet er ikke så viktig da dette er merkevaren til kabelprodusenten. Det viktige er å bruke en dobbelisolert kabel som er beregnet for downlight, f.eks RXKX eller FKX fra Elektroimportøren.no

Ettermontering av spotter fra takpunkt på kjøkken. Her dyttet jeg to tommestokker langs taket ned til første hull.

Når man skal ettermontere spotter i taket og installere isolasjonssikre downlights pleier jeg først å gå over med en magnet. I gipstak kan man nemlig bruke magneten for å finne skruene i taket som er sparklet over. Bruk magneten for å finne ut om de nederste taklektene går på langs eller på tvers av taket. Taklekter monteres som regel med en avstand på omtrent 60 cm fra senter til senter. Dersom du finner skruer som står nærme hverandre langs taket vil du forstå hvilken retning taklekten er montert.

Jeg merker deretter av hver takskrue med en tape. Dette gjør det enklere å planlegge og finne ut av en symmetrisk avstand mellom spottene. Dersom det er mindre enn 10 cm fra der du planlegger å bore opp et hull til senter av taklekt bør du måle mer nøyaktig diameter på spotten du skal montere slik at du ikke borer opp og ødelegger taklekten.

Når du skal finne en fin avstand mellom downlight i tak pleier jeg å begynne med ytterkantene først. Vanligvis monterer man downlight med en avstand på 40-50 cm fra vegg. Etter man har målt de ytre downlightene kan man dele opp mellomrommet med ønsket antall spotter for å finne symmetrisk avstand.

Ettermontering av spotter. Strøm fra takpunkt i midten.
Rett i isolasjon downlight /Elektroimportøren.no

Les gjerne mer om montering av downlight rett i isolasjon på Lunelamper.no, RGBW LED Strips – Dekorativ belysning til bar og hjem eller Dim to Warm downlight og lys i bolig – Det varme og koselige lyset.