Hopp til innholdet

Nedtrapper til komfyr – Komfyr og steketopp på samme kurs

En nedtrapper er en modul med innebygget sikring og stikkontakter slik at man kan tilkoble 16A komfyr/stekeovn på samme kurs som en 20A eller 25A steketopp kurs. Dette er spesielt nyttig i gamle leiligheter og boliger hvor man pusser opp kjøkkenet og oppdager at støpselet til komfyr og steketopp er forskjellig.

Denne løsningen for å trappe ned en 25/20A steketopp kurs slik at man kan plugge inn et vanlig 16A shuko støpsel brukte jeg nylig i forbindelse med at eieren av en leilighet byttet ut sin eksisterende gass steketopp til en elektrisk. Tidligere lå det bare et 16mm plastrør inn til sikringsskapet som var tilkoblet ledninger for en 16 Ampere sikring.

Innebygd sikring til 16 Ampere. Maxeta komfyrstikk /Elektroimportøren

Siden røret lå fint hele veien var det mulig å trekke om røret til 3x6mm2 ledninger, nok til en ny 2×25 Ampere komfyrsikring.
Men siden det bare var ett rør inn til sikringsskapet var det ikke mulig å trekke en egen kurs til stekeovnen som ofte kommer med ett eget støpsel.

PFXP kabel mellom nedtrapper og komfyrvakt. Maxeta komfyrstikk /Elektroimportøren

For å løse problemet monterte jeg en slik kurs-nedtrapper som kan tilkobles en 20 Ampere eller 25 Ampere kurs og via sin innebygde sikring trapper den ned til 16 Ampere slik at man kan plugge til et vanlig støpsel for komfyren.

Når man trekker om ledninger må man følge nye forskrifter og dermed må komfyrvakt installeres – Se utvalget av komfyrvakt /Elektroimportøren
Komfyrvakt for steketopp og nedtrapper for komfyr. Maxeta komfyrstikk /Elektroimportøren

Modulen i seg selv er enkel å montere og koble til. Først går tilførselen fra den nye 25 Ampere sikringen via 6mm2 ledninger og inn på komfyrvakten. På samme side tilkobles også tilførselen til nedtrapperen som går videre til komfyren, her bruker jeg en PFXP 2.5 mm2 kabel som tilkobles i bunnen av sikringen. Modulen skrus så til bakveggen på kjøkkenet med to skruer.